Finalno tekmovanje Tuševa zvezdica: 10. april

  • 33

Ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje je postala dobitnica nagrade projekta Tuševa zvezdica, ki širši javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke, predstavlja mlade in ambiciozne kuharje, natakarje in turistične delavce pri njihovih prvih korakih.

Vseslovensko kulinarično tekmovanje Tuševa zvezdica ima nove zmagovalce, ki so se pomerili v pripravi in predstavitvi lokalne kulinarične zgodbe ter regijsko obarvane restavracijske sladice, kjer so se najbolje odrezali mladi kuharji, natakarji in turistični vodniki s Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Drugo mesto so osvojili študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Tuševa zvezdica je v petih letih prerasla v izjemno odmeven, vseslovenski projekt pod strokovnim vodstvom Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Tako mlade in njihovo izjemno kreativnost predstavljajo širši javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke ter jih spodbujajo pri prvih korakih v poklicni svet.

V finale se je uvrstilo sedem ekip dijakov Srednjih šol za gostinstvo in turizem Ljubljana, Celje, Novo mesto, Radovljica, Radenci ter študenti Višje gostinske šole Maribor. V ekipah so bili kuhar, pomočnika kuharja, natakar in turistični vodnik. V superfinale sta se uvrstili ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter Višje gostinske šole Maribor, kateri so se ponovno pomerili v regionalno obarvani kulinariki in pripravi restavracijske sladice. Strokovno komisijo Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in priznane slovenske kulinarične strokovnjake pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika društva, so danes najbolj navdušili dijaki s Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.

V finalu so najprej pripravili krožnik Zakladi šmarskih njiv in v superfinalu, kjer so se pomerili s študenti Višje gostinske šole Maribor, še s sladico Šmarski šmorn z zakladi narave. »S svojim delom so mladi kuharji, njihovi pomočniki, natakarji in turistični vodniki pokazali, da ima naša panoga v Sloveniji obetajočo prihodnost. Seveda pa vedno nekdo še posebej izstopa s svojo izvirnostjo, pristopom in izvedbo, kar nas še posebej veseli,« poudarja Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Zmagovalna ekipa bo lahko svoje kulinarično znanje s prejeto nagrado še nadgradila, saj so prejeli tedensko strokovno usposabljanje v enem od uveljavljenih kulinaričnih destinacij.

ZMAGOVALNA KROŽNIKA FINALNEGA TEKMOVANJA:

1. MESTO: Krožnik Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor: Zaklad šmarskih njiv

V mrenki pečen hrbet divjega prašiča s temno omako podzemne zelenjave, ocvrt olbič, pire gomolja zelene, pečen korenček, okisan koren peteršilja, olje peteršilja

Ekipo študentov sestavljajo: Nejc Sovič, David Volavšek, Žiga Rakun, Marko Stoklas.

Mentorji: Kristjan Klančnik, Nataša Kamerički, Janez Turnšek.

Zmagovalni recept drugega predtekmovanja najdete na: ZMAGOVALNI RECEPT ter njegova ZGODBA IN OPIS JEDI.

2. MESTO: Krožnik Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor: Okusi dvorišča po Meranovem

Prepeličje prsi nadevane z orehi in rozinami, pena kopriv, pire ožganega topinamburja, pečen peteršiljev koren, sotiran bob, okisana čebulica, zeliščno olje.

Ekipo dijakov sestavljajo: Tijan Wenzel, Miha Damiš, Anja Zadravec, Lovro Vetrih.

Mentorji: Mojca Polak, Tadej Ljubec, Katja Zadravec.

Drugouvrščeni recept drugega predtekmovanja najdete na: DRUGOUVRŠČENI RECEPT ter njegova ZGODBA IN OPIS JEDI.

< Nazaj

Ostale novice

  • Obveščamo vas o odpoklicu izdelka BUREK TUŠ ŠPINAČNI (zamrznjen), 900 g, JAMI, LOT: 01/06/2024 (dobavitelj: JAMI d.o.o., Bosna in Hercegovina, 71000 Sarajevo, Kurta Schorka 7) zaradi presežene vrednosti kadmija v špinači iz Belgije, ki je bila uporabljena pri pripravi izdelka. Živila ne zaužijte, temveč ga zavrzite ali vrnite na mesto … Več

  • Prelistajte praznični katalog ter poiščite ideje za praznično obdarovanje in dekoracijo. Več kot 100 idej za darila po izjemnih cenah in čudovita praznična dekoracija. Samo v Tušu! Ponudba velja od 13. 11. 2024 do 2. 1. 2025.

  • Obveščamo vas o odpoklicu izdelka: SVINJSKI VRAT, brez kosti, začinjen (datum priprave: 24. 10. 2024, porabiti do: 26. 10. 2024), proizvajalec Tuš supermarket Ptuj Puhova (Puhova ulica 21, 2250 Ptuj) zaradi prisotnosti Salmonele Enterica subsp. enterica O:4. V kolikor ste živilo zamrznili, ga zavrzite. Za več informacij se obrnite na … Več