Finalno tekmovanje Tuševa zvezdica: 10. april

  • 33

Ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje je postala dobitnica nagrade projekta Tuševa zvezdica, ki širši javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke, predstavlja mlade in ambiciozne kuharje, natakarje in turistične delavce pri njihovih prvih korakih.

Vseslovensko kulinarično tekmovanje Tuševa zvezdica ima nove zmagovalce, ki so se pomerili v pripravi in predstavitvi lokalne kulinarične zgodbe ter regijsko obarvane restavracijske sladice, kjer so se najbolje odrezali mladi kuharji, natakarji in turistični vodniki s Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Drugo mesto so osvojili študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Tuševa zvezdica je v petih letih prerasla v izjemno odmeven, vseslovenski projekt pod strokovnim vodstvom Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Tako mlade in njihovo izjemno kreativnost predstavljajo širši javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke ter jih spodbujajo pri prvih korakih v poklicni svet.

V finale se je uvrstilo sedem ekip dijakov Srednjih šol za gostinstvo in turizem Ljubljana, Celje, Novo mesto, Radovljica, Radenci ter študenti Višje gostinske šole Maribor. V ekipah so bili kuhar, pomočnika kuharja, natakar in turistični vodnik. V superfinale sta se uvrstili ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter Višje gostinske šole Maribor, kateri so se ponovno pomerili v regionalno obarvani kulinariki in pripravi restavracijske sladice. Strokovno komisijo Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in priznane slovenske kulinarične strokovnjake pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika društva, so danes najbolj navdušili dijaki s Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.

V finalu so najprej pripravili krožnik Zakladi šmarskih njiv in v superfinalu, kjer so se pomerili s študenti Višje gostinske šole Maribor, še s sladico Šmarski šmorn z zakladi narave. »S svojim delom so mladi kuharji, njihovi pomočniki, natakarji in turistični vodniki pokazali, da ima naša panoga v Sloveniji obetajočo prihodnost. Seveda pa vedno nekdo še posebej izstopa s svojo izvirnostjo, pristopom in izvedbo, kar nas še posebej veseli,« poudarja Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Zmagovalna ekipa bo lahko svoje kulinarično znanje s prejeto nagrado še nadgradila, saj so prejeli tedensko strokovno usposabljanje v enem od uveljavljenih kulinaričnih destinacij.

ZMAGOVALNA KROŽNIKA FINALNEGA TEKMOVANJA:

1. MESTO: Krožnik Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor: Zaklad šmarskih njiv

V mrenki pečen hrbet divjega prašiča s temno omako podzemne zelenjave, ocvrt olbič, pire gomolja zelene, pečen korenček, okisan koren peteršilja, olje peteršilja

Ekipo študentov sestavljajo: Nejc Sovič, David Volavšek, Žiga Rakun, Marko Stoklas.

Mentorji: Kristjan Klančnik, Nataša Kamerički, Janez Turnšek.

Zmagovalni recept drugega predtekmovanja najdete na: ZMAGOVALNI RECEPT ter njegova ZGODBA IN OPIS JEDI.

2. MESTO: Krožnik Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor: Okusi dvorišča po Meranovem

Prepeličje prsi nadevane z orehi in rozinami, pena kopriv, pire ožganega topinamburja, pečen peteršiljev koren, sotiran bob, okisana čebulica, zeliščno olje.

Ekipo dijakov sestavljajo: Tijan Wenzel, Miha Damiš, Anja Zadravec, Lovro Vetrih.

Mentorji: Mojca Polak, Tadej Ljubec, Katja Zadravec.

Drugouvrščeni recept drugega predtekmovanja najdete na: DRUGOUVRŠČENI RECEPT ter njegova ZGODBA IN OPIS JEDI.

< Nazaj

Ostale novice

  • Obveščamo vas o odpoklicu izdelka DATELJI SUŠENI BREZ KOŠČIC, LOT: 319 LP7, uporabno najmanj do: 14. 11. 2025 (dobavitelj: Marjan voće d.o.o., Trnoščica 10, Dugo Selo, Hrvaška) zaradi prisotnosti norovirusov, genske skupine 1. Živila ne zaužijte, temveč ga zavrzite ali vrnite na mesto nakupa. Za več informacij se obrnite na center@tus.si.

  • Preverite praznični delovni čas naših trgovin: Torek, 24. december 2024: do 18.00 Sreda, 25. december 2024: ZAPRTO Četrtek, 26. december 2024: ZAPRTO Torek, 31. december 2024: do 18:00 Sreda, 1. januar 2025: ZAPRTO Četrtek, 2. januar 2025: ZAPRTO Želimo vam vesel božič in srečno novo leto!

  • Spoštovani kupci, v medijih so se pojavile informacije o odpoklicu jajc dobavitelja KZ Laško zaradi prisotnosti bakterije Salmonella Enteritidis, z napačno navedbo, da naj bi se ta jajca prodajala tudi v naših trgovinah. Sporočamo vam, da ta jajca niso bila in niso del naše ponudbe. V naši prodaji so na voljo izključno … Več