Pastirska pita
- Težavnost 3
- Hitri Recepti
Priprava
- V večji ponvi na olju prepražimo nasekljano čebulo in česen.
- Po nekaj minutah dodamo nasekljana korenje in papriko ter ju pražimo približno 5 minut.
- Dodamo meso in vse skupaj pražimo približno 10 minut.
- Dodamo vse začimbe in zelišča, lovor, pasiran paradižnik, grah ter mešanico vode, jušne kocke in moke. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo da se kuha približno 20 minut.
- V slani vodi medtem do mehkega skuhamo krompir, ga nato odcedimo, dodamo na koščke narezano maslo in ga s paličnim mešalnikom spasiramo v pire.
- Ko je mesna mešanica pripravljena, jo enakomerno porazdelimo po dnu globokega pekača. Po vrhu enakomerno porazdelimo pretlačen krompir.
- Pastirsko pito pečemo na 200 °C približno 20 minut, da se zlato zapeče.
- Pred postrežbo jo posujemo s svežim peteršiljem.
Sestavine za 6 oseb
Mesna plast:
3 žlice olivnega olja
1 čebula
4 stroki česna
3 korenčki
90 dag mešanega mletega mesa
300 g kuhanega graha
400 g pasiranega paradižnika
pol rdeče paprike
pol rumene paprike
pol zelene paprike
2 dl vode + 1 jušna kocka + 1 čajna žlička moke
sol in poper po okusu
1 čajna žlička mletega česna
3 čajne žličke posušenega rožmarina
1 čajna žlička posušene bazilike
2 lovorjeva lista
Krompirjeva plast:
90 dag olupljenega in na koščke narezanega krompirja
90 g masla
2 ščepca soli
sveži peteršilj za posip