Decembrski kolački
- Težavnost 3
- Kulinarične ideje Jamiii
Priprava
1. Pečico prižgemo na 180 stopinj.
2. Najprej naredimo biskvit: z mešalcem stepemo maslo in sladkor na veliki hitrosti. Nato preklopimo na srednjo hitrost in eno po eno dodajamo jajca. Ko je mešanica homogena, pri nizki hitrosti izmenično dodajamo moko in kislo smetano.
3. Maso napolnimo v pekač za mafine, obložen z modelčki za peko, pri tem pa si pomagamo z zajemalko za sladoled. Mase je natanko za 12 zajetnih sladolednih zajemalk.
4. Pečemo 20 minut, nato kolačke ohladimo in jih izdolbemo s pomočjo nastavka za brizganje.
5. Pripravimo nadev: hruško narežemo na majhne koščke, jo v ponvi karameliziramo s sladkorjem, prelijemo z rdečim vinom in začinimo. Malce pokuhamo in spasiramo s paličnim mešalnikom. Nadevamo v izdolbine kolačkov. Ohladimo.
6. Medtem pripravimo kremo: z metlico (lahko na roke) zmešamo maskarpone in grški jogurt, primešamo še sladkor in vaniljo. Kremo prestavimo v vrečke za brizganje in kolačke okrasimo. Za piko na i dodamo še božične piškotke.
Sestavine za 4 osebe
Biskvit:
- 150 g masla
- 100 g sladkorja
- 100 g kisle smetane
- 150 g moke
- 2 jajci
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 100 g stopljene čokolade
- cimet
Nadev:
- 1 hruška
- 2 žlici rjavega sladkorja
- pol do 1 dl rdečega vina
- cimet, mlete nageljnove žbice, kardamom
Krema:
- 300 g sira maskarpone
- 100 g grškega jogurta
- sladkor v prahu po okusu
- vanilja
- božični piškoti za dekor