Lososova pojedina
- Težavnost 3
- Kulinarične ideje Jamiii , Morske jedi
Priprava
1. Pistacije, peteršilj, drobnjak, prepečenec in parmezan nasekljamo ter zmešamo s pomočjo sekljalnika.
2. Lososa malce posolimo in povaljamo v prej pripravljeni mešanici. Kose lososa prestavimo na pekač, pokapljamo z oljčnim oljem in obložimo z rezinami limone.
3. Pečemo 15 minut v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj.
4. Med tem pripravimo najbolj hrustljave krompirjeve palčke: krompir narežemo na kolobarje, debeline približno 3 mm, nato pa jih še z nožem narežemo na tanke palčke.
5. Krompirjeve palčke za nekaj minut namočimo v vodo, ki smo ji dodali malce soli in kisa. Krompir nato dobro osušimo na kuhinjski krpi ali papirnatih brisačah. Po potrebi tudi dvakrat. Preden ga predenemo v vroče olje, ga solimo po okusu, nato pa cvremo približno štiri minute, da postane zlato zapečen. Odcedimo odvečno maščobo in posujemo z nasekljanim peteršiljem.
6. Postrežemo ga ob lososu s skodelico začinjenega tekočega jogurta.
Sestavine za 4 osebe
- 4 kosi lososa brez kože
- 70 g pistacij
- 70 g naribanega parmezana
- 2 prepečenca
- šopek peteršilja in drobnjaka
- sol
- oljčno olje
- 4 rezine limone
Priloga:
- 2 velika krompirja
- sol
- peteršilj
- olje za cvrtje
- 2 žlici kisa
- navadni tekoči jogurt