Slani buhteljni
- Težavnost 3
- Kulinarične ideje Jamiii
Priprava
1. Moki dodamo kislo testo in sol ter pomešamo. Mleko segrejemo in v njem raztopimo maslo. Dodamo še kvas, sladkor in jajca, razžvrkljamo ter prilijemo moki. Zamesimo testo in pustimo, da vzhaja do dvojne količine.
2. Med tem pripravimo nadev: zmešamo kremni sirček, slanino, česen, suha zelišča, sol in poper.
3. Testo razvaljamo na debelino 5 mm in ga razrežemo na 16 kvadratkov. Na vsakega damo žličko nadeva in oblikujemo v kroglice, ki jih odlagamo na pekač. Ponovno vzhajamo približno 20 minut.
4. Buhteljne premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v pečico, segreto na 200 stopinj, za 35–40 minut.
Sestavine za 4 osebe
Sestavine za testo:
- pol kocke kvasa FALA
- 1 zavojček kislega testa FALA
- 1 žlica sladkorja
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 300–330 ml mleka
- 50 g stopljenega masla
- 2 jajci (od tega eno za premaz)
Sestavine za nadev:
- 200 g slanine
- 175 g kremnega sirčka
- žlic suhih zelišč po okusu
- žlička česna v prahu
- sol in poper