Slasten burger
- Težavnost 3
- Kulinarične ideje Jamiii
Priprava
Sestavine za nadev
2 rdeči čebuli, narezani na kolobarje
sok 1 limone
2 žlički sojine omake
8 žlic majoneze
4 žlice kečapa ali paradižnikove mezge
2 žlici omake Worcester
1 žlica dimljene paprike
4 listi solate
4 rezine paradižnika
8 rezin sira
pol
dl vina ali piva
Priprava
1. Meso razdelimo na štiri enake dele, pri čemer pazimo, da ga čim manj gnetemo: najprej ga oblikujemo v krogle (kepo mesa si podajamo iz roke v roko), nato v polpet, ki je na sredini nižji kot na robu (lahko si pomagamo z obročem za oblikovanje jedi). Premer polpeta naj bo nekoliko širši od premera bombetke.
2. Meso postavimo v hladilnik za pol ure in se lotimo nadeva.
3. Čebulo damo v vrečko za shranjevanje živil in prilijemo limonin sok ter sojino omako. Vrečko zapremo, iztisnemo zrak in pustimo, da se čebula prične mehčati.
4. Pripravimo omako in svežo zelenjavo: zmešamo majonezo, omako Worcester, kečap in dimljeno papriko. Solatne liste očistimo in jih natrgamo na velikost, primerno za burger.
5. Ponev za žar postavimo na ogenj in počakamo, da se dobro segreje. Premažemo jo z oljem.
6. Polpete dobro posolimo in popopramo ter popečemo v vroči ponvi. Mesa se ne dotikamo 4 minute, šele nato polpete obrnemo.
7. Na vrh vsake polpete položimo po 2 rezini sira. Pečemo še 2 minuti, nato vse skupaj prekrijemo s pokrovko, drugo posodo ali folijo, da se sir stopi. Pred tem lahko prilijemo malce vina ali piva, kar bo ustvarilo dodatno paro, zaradi katere se bo sir lepo stopil. Pečemo še 2 minuti.
8. Meso preložimo na krožnik in popečemo še bombetke, ki smo jih pred tem podolgem prerezali. Čebulo vzamemo iz vrečke.
9. Burgerje zložimo: polovico bombetke namažemo z omako, dodamo solato, pleskavico, paradižnik, čebulo in drugo polovico kruha, premazanega z omako.
Za ogled videorecepta kliknite: SLASTEN BURGER.
Sestavine za 4 osebe
- 800 g govejega mesa (sveže mleto pleče, ki naj vsebuje 20 % maščobe)
- sol in poper po okusu
- 4 bombetke