Cimetovi polžki s kremnim premazom
Priprava
- Najprej pripravimo kvasni nastavek, tako da kvas nadrobimo v toplo vodo, dodamo sladkor in dobro premešamo. Pustimo 10-15 min, da kvasovke začnejo delovati.
- Ko je kvas pripravljen, ga zmešamo z vsemi ostalimi sestavinami za testo in dobro pregnetemo.
- Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja okoli 1 h. Po eni uri, testo še enkrat na hitro pregnetemo, nato pa razvaljamo na debelino 0,5 cm (oblika naj bo ovalna).
- Testo po celi površini premažemo z maslom, nato pa posipamo z mešanico sladkorja in cimeta. Testo nato zvijemo po dolžini. Zvitek razrežemo na 12 delov. Polžke nato postavimo v pekač, kjer jih pustimo vzhajati še 30 min.
- Cimetove polžke pečemo na 180 °C približno 20 do 25 minut, da zlato porumenijo.
- Medtem pripravimo kremni premaz tako, da s pomočjo mešalnika kremasto umešamo maslo, sladkor, vaniljo in kremni namaz.
- Ko so cimetovi polžki pečeni, jih vzamemo iz pečice, pustimo nekaj časa, da se ohladijo, nato pa premažemo s kremnim premazom in postrežemo.
Sestavine za 4 osebe
Testo:
520 g moke in dodatna za gnetenje
50 g sladkorja
1 dl mleka
60 g masla (stopljenega)
2 jajci
ščepec soli
Kvasni nastavek:
1 zavitek svežega kvasa
1 čajna žlička sladkorja
1 dl tople vode
Cimetov premaz:
50 g masla (stopljenega)
100 g sladkorja
1,5 velike žlice cimeta
Kremni premaz:
100 g kremnega namaza
1 žlica masla sobne temperature
3 velike žlice sladkorja v prahu
semena enega stroka vanilje