Kardamomovi kruhki
- Težavnost 3
- Hitri Recepti , Sladice
Priprava
- V majhni kozici segrejemo mleko, da postane mlačno. Vanj stresemo 1 žličko rjavega sladkorja in kvas. Premešamo in pustimo na strani za približno 10 minut.
- Medtem v večji posodi združimo moko, preostali sladkor, kardamom, sol in premešamo. Dodamo kvasni nastavek in na hitro premešamo. Med gnetenjem postopoma dodajamo maslo.
- Homogeno testo še enkrat pregnetemo na pomokani površini, nato pa ga položimo v posodo, premazano z oljem. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 1 h.
- Za nadev penasto umešamo maslo, ki smo mu dodali sladkor in kardamom, da dobimo kremasto zmes.
- Vzhajano testo položimo na pomokano površino in razvaljamo na debelino 0,5 cm.
- Testo po celi površini premažemo z nadevom.
- Levo stran testa prepognemo do sredine, nato pa prepognemo desno stran čez levo stran. Testo nato obrnemo za 90°, da sta odprtini na levi in desni strani.
- Razrežemo ga na trakove (vsak trak naj bo širok 1,5-2 cm).
- Dobimo približno 16 trakov iz katerih nato oblikujemo kruhke. Trak na enem koncu primemo s štirimi prsti in ga dvakrat ovijemo okoli njih. Na koncu zadnji del traku potisnemo v sredino. Ta postopek ponovimo z vsemi trakovi.
- Kruhke položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pustimo jih, da vzhajajo pribložno pol ure.
- Medtem pripravimo preliv, tako da na srednjem ognju segrejemo mešanico vode, vanilje in sladkorja, da se sladkor popolnoma raztopi.
- Za posip zmešamo sladkor in kardamom.
- Kardamomove kruhke pečemo na 220 °C približno 9 minut.
- Takoj, ko jih vzamemo iz pečice, vsakega premažemo s prelivom in posipamo s posipom.
Sestavine za 4 osebe
Testo:
420 g moke
300 ml mleka
1 zavitek suhega kvasa
65 g rjavega sladkorja
80 g masla sobne temperature
1 čajna žlička mletega kardamoma
ščepec soli
Nadev:
80 g masla sobne temperature
70 g rjavega sladkorja
2,5 čajne žličke mletega kardamoma
Premaz:
0,5 dl vode
2 jušni žlici belega sladkorja
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
Posip:
1 čajna žlička mletega kardamoma
1 jušna žlica belega sladkorja