Najboljša mlada kuharja prihajata iz Maribora in Ljubljane
Zaključilo se je zadnje od treh predtekmovanj najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev, ki je danes potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani. S projektom Tuševa kuharska zvezda želijo partnerji projekta spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja. Na zadnjem predtekmovanju je tako sodelovalo osemnajst dijakov iz devetih srednjih gostinskih šol iz vse Slovenije. Najboljše in najizvirnejše jedi sta pripravila Magdalena Pec iz Maribora in Mojmir Šiftar iz Ljubljane ter se tako kot zadnja dva finalista uvrstila v zaključno tekmovanje, ki bo v Celju potekalo 16. aprila.
Zaključilo se je zadnje od treh predtekmovanj najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev, ki je danes potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani. S projektom Tuševa kuharska zvezda želijo partnerji projekta spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja. Na zadnjem predtekmovanju je tako sodelovalo osemnajst dijakov iz devetih srednjih gostinskih šol iz vse Slovenije. Najboljše in najizvirnejše jedi sta pripravila Magdalena Pec iz Maribora in Mojmir Šiftar iz Ljubljane ter se tako kot zadnja dva finalista uvrstila v zaključno tekmovanje, ki bo v Celju potekalo 16. aprila.
Komisijo pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, sta najbolj prepričala Magdalena Pec iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki je s pripravo osličevega fileja na pečenih lignjih z limonino omako, sortiranega s češnjevimi olivami, zasedla prvo mesto, in Mojmir Šiftar iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana s pripravo pečenega osličevega fileja na rižoti z lignji in zelenjavo s smetanovo omako na drugem mestu. Strokovna komisija je pri vsakem tekmovalcu ocenjevala okus in estetski izgled jedi, njeno sestavo, pripravljeno dokumentacijo in druge elemente. Zmagovalna menija pa bosta v naslednjih dneh na pokušino tudi v restavraciji Tuš.
Vsak tekmovalec pripravlja v predtekmovanju projekta Tuševa kuharska zvezda glavno jed s prilogo in dekoracijo za dve osebi. Razdeljeni so v tri skupine, znotraj katerih imajo enake, vnaprej pripravljene sestavine, iz katerih morajo izdelati svoje specialitete. Za nalogo imajo 60 minut časa, v katerem morajo poleg priprave in serviranja jedi poskrbeti tudi za pisanje recepture, pripravo delovnega mesta in pospravljanje delovnega prostora.
Magdalena Pec in Mojmir Šiftar sta se tako pridružila Simoni Maček iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, Tomažu Privošniku iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, Maticu Bergantu iz Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani in Nejcu Roterju iz Srednje šole Zagorje, ki so se v finale tekmovanja uvrstili že januarja v Celju in februarja v Radovljici. Ideje šestih najboljših mladih kuharjev pa se bodo v razburljivem kuharskem tekmovanju, ki bo v živo potekalo pred očmi gostov, pomerile v finalu, ki bo 16. aprila v Celju.
Marjeta Smole, ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani, je ob zaključku predtekmovanja poudarila: ˝Mladih, ki se odločajo za poklic kuharja, je v zadnjih letih vse manj, čeprav je poklic na trgu dela zelo iskan. Projekt Tuševa kuharska zvezda ga predstavlja kot privlačnega in zanimivega, kot poklic za ljudi z domišljijo in ambicijami.˝ Cilj tekmovanja, ki ga v Tušu pripravljajo skupaj s partnerji, pa ni le spodbujanje zanimanja mladih za poklic kuharja, ampak odpiranje kariernih možnosti za mlade, nadarjene in inovativne kuharje, ki imajo tako možnost predstaviti se širši javnosti ter bodočim delodajalcem in kolegom iz stoke.
V projektu Tuševa kuharska zvezda sodelujejo dijaki srednjih šol za gostinstvo in turizem iz Celja, Ljubljane, Maribora, Novega mesta, Radencev, Radovljice, Izole, Zagorja in Šempetra pri Goric.