Odlična in uigrana ekipa dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana so Tuševe zvezdice 2018
Ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani je postala dobitnica nagrade izjemno odmevnega projekta Tuševa zvezdica, ki širši javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke, predstavlja mlade in ambiciozne kuharje, natakarje in turistične delavce pri njihovih prvih korakih. V super finalu so se pomerili v pripravi sladice z ekipo dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ki so tako zasedli drugo mesto. Tretje mesto je na koncu pripadlo drugi ekipi dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani.
Zmagovalna ekipa iz Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani je strokovno žirijo prepričala s pripravo in postrežbo Carskega praženca z glaziranim korenčkom po ljubljansko, moussom kisle smetane in skute, flambiranih borovnic, espumo mete in limete ter vaniljevega sladoleda s cvetovi bezga. Zmagovalno ekipo so sestavljali dijaki SŠGT Ljubljana: Irhad Jusič, Juš Dolničar, Matic Rot, Klara Bučar, pod mentorstvom profesorjev SŠGT Ljubljana, Majde Rebolj, kuharstvo, Polone Ostanek, turizem, Alena Kvrgića, strežba. Z zmago so si poleg profesionalne posode in nožev Masterpro, priborili štiridnevno strokovno izobraževanje za celotno ekipo pri priznanih kuharskih mojstrih. Izbirajo lahko med izobraževanji: Grand Hotel Union Ljubljana (pri chefu Janezu Dolšaku) ali Grand Hotel Toplice Bled (pri chefu Simonu Bertonclju) ali Dvorec Lambergh (pri chefu Gregorju Rozmanu).
Na tekmovanjih za Tuševo zvezdico, v letošnjem letu so se odvila predtekmovanja januarja v Ljubljani, februarja v Mariboru in marca v Radovljici, je sodelovalo kar trinajst ekip iz sedmih slovenskih srednjih šol za gostinstvo in turizem. Za naslov in nagrade so se potegovale prve tri ekipe iz predtekmovanj.
Vseh devet ekip Srednjih gostinskih in turističnih šol Ljubljana, Celje, Maribor, Radovljica, Novo mesto in Izola se je na finalu na Debelem rtiču pomerilo v pripravi regionalne glavne jedi. Zmagovalca finalnega tekmovanja, ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani ter SŠGT Celje, pa sta se nato pomirili v super finalu, kjer sta pripravljali restavracijsko sladico iz sestavin magične škatle. Žirijo, ki je ocenjevala okuse, spretnosti in kreativnosti mladih mojstrov, so sestavljali člani Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika društva. Posamezno ekipo so sestavljali kuhar, njegov pomočnik, natakar in turistični vodnik, in ki so tekmovali v pripravi hrane, postrežbi ter predstavitvi regije, iz katere ekipa prihaja.
Letošnji projekt – Tuševa zvezdica 2018 so pri Tušu še nadgradili in tako omogočili prav vsem mladim, ki se izobražujejo na srednjih gostinskih in turističnih šolah po vsej Sloveniji, da se ga udeležijo in ne samo dobijo nagrade in naziv, temveč si pridobijo tudi dragocene izkušnje, ki jim bodo še kako prav prišle, ko bodo stopili na svojo poklicno pot.
»V Tušu preko tovrstnih aktivnosti spodbujamo interes za poklice v gostinstvu in turizmu, hkrati pa mlade, inovativne in nadarjene kuharje, natakarje in turistične vodnike predstavljamo širši javnosti in tudi bodočim delodajalcem ter kolegom iz stroke. Verjamemo v uspeh projekta in, da bo projekt odločilen tudi pri razmisleku marsikaterega mladega, ki se nagiba k odločitvi, da gostinski ali turistični poklic postane njegov življenjski sopotnik. Tako se Tuš preko tega projekta povezuje s šolami ter spodbuja širši interes mladih za poklice v gostinstvu in turizmu,« je ob zaključki letošnjega projekta povedal Brane Pevec, direktor nabave, logistike, veleprodaje in Cash&Carry v Tušu.
Ocenjevalna komisija tekmovanja:
Strežni del:
Matej Rudl, vodja strežbe Eurotas hoteli
Srečko Koklič, Gostinsko-turistična zbornica
Branko Lepoša, vodja strežbe San Simon
Srečko Premužič, strokovni svetovalec za gostinstvo
Kuharski del:
Filip Matjaž, restavracija COB TOMI
Jernej Podpečan, vodja kuhinje restavracija Berveder
Dušan Veršec, vodja kuhinje Senser resort Hvar
Grega Rozman, Dvorec Lambergh
Alma Rekič, Hotel Kongo
Dragica Lukin, vrhunska slaščičarka in predsednica Združenja slaščičarjev Hrvaške
Tomaž Vozelj, predsednik društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije
Zmagovalna krožnika finalnega tekmovanja:
Majsko veselje, Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani
Priželjčeva klobasa s hruškami, pire gomoljne zelene s sokom rdeče pese, zloženka sladkega in vijoličnega krompirja, beluši z maslom, hruškina čežana, ješprenjeve drobtine z domačo slanino, pečeno mlezivo, tepkina omaka in marinirani listi rdeče pese
Pohorski zaklad, Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje
Srnin file v zelenih drobtinah, konfit divje prepelice, pire rumenega korenja, kaša š šparglji, gobami in zelišči, brusnična pena, mreža iz sira, omaka, sveža zelišča
Zmagovalna sladica super finala, ekipe Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani:
Carski praženec z glaziranim korenčkom po ljubljansko, mouss kisle smetane in skute, flambirane borovnice, espuma mete in limete ter vaniljev sladoled s cvetovi bezga.
Zmagovalno ekipo so sestavljali dijaki SŠGT Ljubljana: Irhad Jusič, Juš Dolničar, Matic Rot, Klara Bučar, pod mentorstvom profesorjev SŠGT Ljubljana, Majde Rebolj, kuharstvo, Polone Ostanek, turizem, Alena Kvrgića, strežba.
Finalno ekipo dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, super finalisti, so sestavljali:
Jurij Jurjevec, kuhar, Timotej Matjaž, pomočnik kuharja, Lovro Vetrih, natakar, Sofija Hrastnik, turistična vodnica, pod mentorstvom profesorjev SŠGT Celje: Srečko Lešek, kuharstvo, Kristjan Klančnik, strežba, Janez Turnšek, turizem.