Tuševa kuharska zvezda 2010 je postal Marko Magajne iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje
Tekmovanje najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je zaključeno. Na terasi Planeta Tuš Koper se je za naslov Tuševa kuharska zvezda 2010 v vzporednem kuhanju, ki se je odvijalo neposredno pred očmi povabljenih, pomerilo šest finalistov – Manuel iz Izole, Marko iz Celja, Gregor in Luka iz Ljubljane, Simona iz Radovljice in Ksenija iz Radencev. Laskavi naziv Tuševa kuharska zvezda 2010 si je z izjemno recepturo in pripravo mojstrovine – telečji zvitki z zelenjavno skorjico ter šparglejva rižota s holandsko omako in šparglji – prislužil Marko Magajne iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Projekt so v Tušu organizirali skupaj s partnerji, z njim pa želijo spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja in dvigniti ugled temu, na trgu dela iskanemu poklicu.
Tekmovanje najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je zaključeno. Na terasi Planeta Tuš Koper se je za naslov Tuševa kuharska zvezda 2010 v vzporednem kuhanju, ki se je odvijalo neposredno pred očmi povabljenih, pomerilo šest finalistov – Manuel iz Izole, Marko iz Celja, Gregor in Luka iz Ljubljane, Simona iz Radovljice in Ksenija iz Radencev. Laskavi naziv Tuševa kuharska zvezda 2010 si je z izjemno recepturo in pripravo mojstrovine – telečji zvitki z zelenjavno skorjico ter šparglejva rižota s holandsko omako in šparglji – prislužil Marko Magajne iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Projekt so v Tušu organizirali skupaj s partnerji, z njim pa želijo spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja in dvigniti ugled temu, na trgu dela iskanemu poklicu.
Najboljšo in najizvirnejšo kulinarično mojstrovino je na finalnem dogodku kuharskega tekmovanja Tuševa kuharska zvezda pripravil Marko Magajne iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ki je ob razglasitvi, sicer nekoliko utrujen, a izjemno zadovoljen, povedal: ˝Naslova sem zelo vesel in nisem si mislil, da bom prišel tako daleč. Uspeh je zagotovo v veliki meri tudi zasluga mojega profesorja. Za naprej pa je to velika izkušnja in dobra promocija mojega znanja.˝ Strokovno komisijo, pod vodstvom predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaža Vozlja, je Marko prepričal s pripravo telečjih zvitkov v zelenjavni skorjici ter špargljeve rižote s holandsko omako in šparglji. Za nagrado bo postal član mladinske nacionalne kuharske reprezentance, ki deluje v okviru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije ter bo kulinarični glas o naši državi širila tudi na kuharski olimpijadi. Zmagovalec iz Celja se bo lahko aktivno udeleževal tudi vseh drugih kuharskih tekmovanj, ki se jih bo udeleževala slovenska kuharska smetana. Poleg tega bo Marko svoje znanje izpolnjeval še na enotedenskem šolanju v Nemčiji.
V finalu se je v vzporednem kuhanju pomerilo šest tekmovalcev, dijakov Srednjih šol za gostinstvo in turizem – poleg Marka Magajna iz Celja še Ksenija Maučec iz Radencev, ki je bila skupno druga in Manuel Majerič iz Izole, ki je osvojil tretje mesto, tekmovali pa so še: Simona Maček iz Radovljice ter Gregor Rode in Luka Erjavec iz Ljubljane. Predsednik strokovne komisije Tomaž Vozelj povzema pravila tekmovanja: ˝Vsak tekmovalec je za dve osebi pripravil glavno jed s prilogo in dekoracijo. Člani komisije smo ocenjevali izvirnost sestave jedi, odličnost recepture, estetski izgled jedi, pripravljeno dokumentacijo in druge elemente.˝ Mladi kuharji so bili razdeljeni v dve skupini, znotraj katerih so imeli enake sestavine, iz katerih so morali izdelati svoje specialitete. Za nalogo so imeli 95 minut časa, v katerem so morali poleg priprave in serviranja jedi poskrbeti tudi za pisanje recepture, pripravo delovnega mesta in pospravljanje delovnega prostora.
Cilj projekta je bil je spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja in dvigniti ugled temu, na trgu dela zelo iskanemu poklicu. Vodja projekta Leonida Pevec iz Tuša poudarja: ˝Želimo si, da smo s projektom Tuševa kuharska zvezda mlade kuharje predstavili potencialnim delodajalcem in jim tako ponudili odlično odskočno desko za začetek in nadaljevanje njihove karierne poti ter da smo ob tem poklic kuhar predstavili tudi kot zanimivo možnost za vse mlade, ki si želijo ustvarjalen, razgiban poklic z možnostmi za napredovanje, mednarodna izobraževanja in izgradnjo kariere.˝ Tako v Tušu kot podjetjih, s katerimi sodelujejo, med njimi so številne najuglednejše slovenske restavracije, se namreč že več let srečujejo s pomanjkanjem dobrih, ustvarjalnih in ambicioznih mladih kuharjev.