Znani finalisti tekmovanja dijakov in študentov gostinsko-turističnih šol za naziv Tuševa zvezdica
- 23
Znanih je vseh osem finalistov kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica, kjer se dijaki in študenti slovenskih Srednjih in Višjih gostinsko-turističnih šol pomerjajo med seboj in predstavljajo širši javnosti, bodočim delodajalcem ter kolegom iz stroke. V finalnem tekmovanju se bodo tako pomerile ekipe dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, Celje, Novo mesto, Radovljica, Radenci ter študenti Višje gostinske šole Bled in Maribor.
Ekipe dijakov Srednjih šol za gostinsko in turizem ter študentov Višjih gostinskih šol so se med sabo pomerile na treh predtekmovanjih, katerih posamezna zmagovalca sta se uvrstila v finalno tekmovanje. Iz vseh sodelujočih ekip sta se v finale uvrstili tudi najboljši dve ekipi iz vrst poražencev predtekmovanj. Na današnjem zadnjem predtekmovanju na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Ljubljana se je najbolje odrezala ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ki je postala zmagovalka s Krožnikom Zlatorog, ter Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana, ki je zasedla 2. mesto z Meščanskim krožnikom kravje doline.
Celotno tekmovanje poteka pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, katerega vodi Tomaž Vozelj. Ocenjevalno komisijo sestavljajo priznani slovenski kuharski in kulinarični chefi. S tekmovanjem želijo organizatorji mlade predstaviti širši javnosti, delodajalcem in kolegom s stroke ter jih hkrati spodbuditi pri njihovih prvih korakih v poklicni svet. Tekmovanje temelji na pripravi regijske jedi in pripadajoče zgodbe, ki je povezana z nastankom jedi, lokalnimi značilnostmi, zgodovino in kulturno dediščino.
Finalno tekmovanje bo tako potekalo v aprilu med osmimi ekipami, ki se bodo predstavile z lokalno kulinarično zgodbo: kuhar in njegov pomočnik bosta jedi pripravila, natakar bo jed postregel, turistični vodnik pa bo jed predstavil z lokalno zgodbo. Tuševa zvezdica bo postala ena od dveh najboljših ekip, ki se bosta pomerili v pripravi in predstavitvi regijsko obarvane restavracijske sladice.
Zmagovalci 3. predtekmovanja: Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje s Krožnikom Zlatorog
Tekmovalci: Nejc Sovič, Marko Stoklas, David Volavšek, Žiga Rakun
Mentorji: Nataša Kamerički, Kristjan Klančnik, Janez Turnšek
Drugouvrščena ekipa 3. predtekmovanja: Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana z Meščanskim krožnikom kravje doline
Tekmovalci: Juš Dolničar, Matija Cotič, Teja Rus, Žan Hodžič
Mentorji: Majda Rebolj, Ludvik Fekonja, Polona Ostanek
Strokovna komisija 3. predtekmovanja:
Kuharji: | |
Janez Dolšak | vodja kuhinje Hoteli Union |
Igor Jagodic | vodja kuhinje restavracija Strelec |
Martin Blejec | Vodja banketne kuhinje hotel Intercontinental |
Branko Podmenik | vodja Pivnice Union Ljubljana |
Tomaž Vozelj | Predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije |
Strežba: | |
Zlatko Šparakel | Vodja strežbe JGZ Brdo |
Jože Oplotnik | F&B Hotel Union |
Zoran Jozič | Vodja strežbe Hotel Lovec Bled |
Janez Žust | Nekdanji profesor |