Tretje predtekmovanje: 15. marec 2018
- 1
Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radovljica je danes potekalo drugo predtekmovanje projekta Tuševa zvezdica, tekmovanje v katerem iščemo najboljše dijake Srednjih gostinskih in turističnih šol po Sloveniji.
Ekipe v sestavi kuharja, pomočnika kuharja, natakarja in turističnega tehnika se bodo najprej pomerile v treh predtekmovanjih in drugo je danes potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radovljica.
V finale so se uvrstile naslednje ekipe dijakov:
1. mesto: Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, ki je pripravila Skrivni recept pohorskih steklarjev.
2. mesto: Srednja šole Novo mesto, ki je
pripravila Črno belo bogastvo v objemu predelanih poljščin.
3. mesto: Srednja šola za gostinstvo in turizem Radovljica, ki je
pripravila krožnik s Potepuško račko (pečena račja prsa sous vide, z marmelado
iz rdečega zelja, glaziranim korenjem, sortiranim brstičnim ohrovtom, cvetačnim
pirejem ter krompirjevimi njoki.
Strokovni ekipi Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, kateri predseduje Tomaž Vozelj, ki je danes ocenjevala nadebudne srednješolce, so se pridružili tudi znani slovenski kulinarični navdušenci.
Komisija, ki je ocenjevala ekipe:
Kuharska ekipa:
Boštjan Kovačič (vodja kuhinje hotel Ramada
Kranjska Gora)
Robert Merzel (kulinarik, protokolarni servis
Brdo)
Davor Družinec (vodja kuhinje OŠ Železniki)
Strežna ekipa:
Predrag Canjko (F&B hotel Špik)
Aida KADIČ (F&B hotel Ramada and
suites resort Kranjska Gora)
Amir Dizdarević (vodja strežbe hotel Toplice
Bled)
Zlatko Šparakel (vodja strežbe protokolarni
servis Brdo)
V velikem finalu se bodo tako
pomerile ekipe dijakov iz Srednjih gostinskih in turističnih šol
Ljubljana, Celje, Maribor, Radenci, Radovljica, Novo mesto in Izola. Devet
ekip se bodo predstavilo z lokalno kulinarično zgodbo: kuhar in
pomočnik kuharja bosta jedi pripravila, natakar bo jed postregel, turistični
tehnik pa bo jed predstavil z lokalno zgodbo. Ob koncu bo Tuševa zvezdica
postala ena od dveh najboljših ekip, ki bo v super finalu pripravila najboljšo
kulinarično zgodbo o sladici, pripravljeni iz sestavin skrivnostne škatle.